• Nederlands
  • English
 
 

Circulaire e-bikes in de verhuur!

In haar zoektocht naar een geschikte elektrisch ondersteunde fiets voor studenten botste VELO de voorbije jaren ofwel op een te hoge prijs die moest worden doorgerekend ofwel een te lage kwaliteit van de e-fietsen. Tot VELO in contact kwam met SWUGO bv, een mobiliteit startup uit Nederland. De ingenieurs van swugo ontwikkelden een specifieke montagekit om een ‘gewone’ fiets van elektrische ondersteuning te voorzien. In Nederland zet swugo haar product op de markt onder de naam ‘Heyfiets’.

Anders dan in Nederland heeft VELO met dit proefproject, en in nauwe samenwerking met swugo, de montagekit gebouwd op tweedehands studentenfietsen bedoeld voor de verhuur. En zo worden deze fietsen circulaire e-bikes.

Eenvoudig & Toegankelijk
Het concept is in zijn eenvoud de ideale oplossing voor studenten. Het voorwiel van de fiets is vervangen door een voorwiel met motor. De batterij wordt duurzaam bevestigd op het fietskader en in de trapas wordt een sensor ingebouwd. De fiets heeft één ondersteuningsniveau. Na uitgebreide testen in de Leuvense regio kreeg de fiets bij VELO een ‘grote onderscheiding’. “Het gaat om een eenvoudig systeem, hufterproof, zonder toeters en bellen. Er kan eigenlijk tijdens het gebruik weinig tot niets mislopen. Het bereik is, in vergelijking met klassieke e-fietsen, misschien beperkt (30 km), maar we menen dat dit voor het actieterrein van studenten zeker volstaat. De batterij is zeer licht en compact en dus makkelijk op kot oplaadbaar. En bijzonder interessant: we kunnen deze circulaire e-fiets aanbieden voor 45 euro per maand. Betaalbaar dus voor wie over een elektrisch ondersteunde fiets wil beschikken.” Aldus Jos Vandikkelen, directeur van VELO vzw.

Voor swugo bv biedt deze samenwerking met VELO ook heel wat kansen. Samuel IJsselmuiden, medeoprichter van swugo: “Dankzij VELO kunnen we nu een vloot fietsen intensief opvolgen. Dit biedt ons mogelijkheden om verdere technische ontwikkelingen op basis van de gebruikersevaluaties door te zetten. Deze samenwerking is voor ons erg boeiend, ook omdat ze mogelijkheden biedt voor de toekomst.”

Ook voor de bestaande fietser
Het is de bedoeling de samenwerking na de proefperiode te continueren, en wel op twee manieren. Enerzijds door méér circulaire e-bikes aan te bieden aan geïnteresseerde studenten. En anderzijds door het concept van de Heyfiets ook in regio Leuven te ondersteunen. Dan kunnen particulieren bij VELO hun eigen fiets laten ombouwen tot een e-bike. Waardoor ook voor mensen met een beperkt budget het plezier van ondersteuning bij het fietsen dichterbij komt. 

https://www.velo.be/nl/onze-fietsen/circulaire-e-bike
https://www.heyfiets.nl/