Mensen

 

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biedt VELO opleidings- en werkervaringstrajecten. De aandacht gaat hierbij zowel naar het vaktechnische als naar arbeidshouding.

 

Tijdens deze trajecten zetten we maximaal in op begeleiding. Dit doen we door begeleiding op de werkvloer en door de arbeidstrajectbegeleider.

 

Samen worden er haalbare werkdoelen vastgelegd en worden randvoorwaarden, die een belemmering vormen voor een toeleiding naar duurzame tewerkstelling, weggewerkt.

 

Na een traject bij VELO voorzien we ook in de nodige nazorg.

VELO is erkend als een Sociaal Tewerkstellingsonderneming

Daardoor kunnen we mensen in ‘Individueel Maatwerk’ tewerkstellen. Dat zijn mensen bij wie VDAB een nood aan begeleiding en werkervaring heeft vastgesteld.

OCMW

VELO is ook een tewerkstellingsplaats voor mensen die door het OCMW worden doorgestuurd in het kader van artikel 60§7 van de OCMW-wet. Zij kunnen bij ons gedurende een bepaalde periode in een ‘artikel 60’-traject werken en zo beroepservaring opdoen. Het doel is hier een toeleiding naar de arbeidsmarkt in een duurzame tewerkstellingsvorm.

Arbeidszorg

Arbeidszorg biedt arbeid op maat aan personen die niet, nog niet of niet meer terechtkunnen in het reguliere of sociale tewerkstellingscircuit. VELO integreert hen in haar werking.

Stages Vrijwilligerswerk Inleefwerkdagen

Scholieren en studenten kunnen binnen het kader van hun opleiding ook stage lopen bij VELO. (Duaal leren, maatschappelijk engagement, opleidingsstage,…) Dit wordt steeds individueel en op vraag bekeken. De bedoeling blijft dat dit een meerwaarde is voor beide partijen. Dit geldt ook voor vrijwilligerswerk en andere vormen van engagement.

Opleiding

 

VELO organiseert 2 VDAB-erkende opleidingen. Dit doen we in samenwerking met VDAB, CVO Qrios en CBE Ligo Oost-Brabant. Tijdens deze opleidingen blijven cursisten hun uitkering ontvangen en zijn ze vrijgesteld van sollicitatieverplichtingen. Instappen in deze opleidingen kan enkel na een positieve screening.

 

Beide opleidingen zijn voltijdse dagopleidingen. We begeleiden de cursisten individueel en zoeken naar de beste weg richting duurzame tewerkstelling. Dit doen we in eerste instantie in overleg met de cursist zelf. We werken aan de randvoorwaarden in functie van duurzame tewerkstelling.

Talent Voor Techniek

Dit is een vooropleiding binnen de industrie die toeleidt naar een vervolgopleiding bij bijvoorbeeld VDAB. Een andere piste is doorstroom naar een duurzame tewerkstelling. De opleiding laat deelnemers kennismaken met verschillende beroepen, gereedschappen en basisvaardigheden binnen de industrie. Deze opleiding wordt 4 maal per jaar georganiseerd en duurt 9 weken.

Opleiding Fietshersteller

Dit is een finaliteitsopleiding die toeleidt naar een duurzame tewerkstelling als fietshersteller. Deze opleiding duurt 6 maanden. Cursisten krijgen op het einde van de opleiding het certificaat Fietshersteller.

Begeleiding

Opleiding is één ding. Mensen tijdens hun opleiding of werkervaring begeleiden is een ander. Op dit laatste zet VELO sterk in, met een uitgebreid team van coaches op de werkvloer en tijdens hun traject. In dialoog zoeken we naar de beste en meest haalbare weg voor iedereen. We geven kansen (opnieuw en opnieuw) maar stellen ook grenzen. En we werken, samen met de betrokkene en – indien nodig – andere dienstverleners aan oplossingen voor huisvesting, gezondheid, financiën, …

Doorstroom

Het doel (indien realistisch) is doorstroom naar een job in een bedrijf in de regio of als zelfstandige. Dankzij ons jarenlang opgebouwd bedrijfsnetwerk proberen we vacatures te matchen aan personen. Zo vinden onze talenten hun weg op de arbeidsmarkt.

Ann Bellon

Coördinator trajectteam

ann.belon{at}velo.be

0474 50 06 87