• Nederlands
  • English
 
 

Schoolfietsen

VELO biedt schoolfietsen aan voor scholen uit het basis en secundair onderwijs. Ze hebben een lagere instap en een kleinere wielmaat maar voldoen verder aan dezelfde strenge kwaliteitsnormen.

Elke school wil haar leerlingen graag een gevarieerd en kwaliteitsvol educatief programma aanbieden. En daar horen ook verplaatsingen naar tal van sportieve en culturele bestemmingen bij. Met de aanschaf van een fietsvloot op school kan elke leerling voortaan mee. Uitstapjes worden een evidentie en gemakkelijker te organiseren. Sociaal economiebedrijf Velo vzw ontwikkelde deze bijzondere schoolfietsen. Volledig op maat en behoeften van scholen: stevig, veilig, gemakkelijk in onderhoud en geschikt voor groot en klein. Met de schoolfietsen van VOS – Velo op School - worden scholen niet alleen mobieler, maar geven ze ook nog een ‘boost’ aan sociale tewerkstelling.

  download brochure

Verhalen die inspireren

Velo op school is opgestart als pilootproject in Vlaams-Brabant. Negen scholen kochten in het totaal 129 schoolfietsen aan. We gingen met hen in gesprek en peilden naar hun ervaring met de schoolfietsen van VOS. Hier alvast een eerste lichting van de verhalen die we opgetekend hebben.

Wij zijn de enige basisschool die kon instappen in het proefproject ‘Velo op school’. Kinderen blijven soms tot 14 jaar in het buitengewoon lager onderwijs. Dit zijn soms al grote jongens en meisjes...

We waren al een tijdje op zoek om extra fietsen op school aan te schaffen, want anders is het onmogelijk om ons in groep te verplaatsen naar de buitenschoolse sportaccommodatie. De kwaliteit van deze...

Een bezoek aan het natuurgebied Mechels Broeck betekent een meerwaarde voor het educatief programma dat we onze leerlingen aanbieden. Maar de verbinding met de gewone lijnbus naar deze bestemming was...

Door de aanschaf van de schoolfietsen willen we stappen zetten naar een meer duurzame mobiliteit op school. Alhoewel de fietsen nog niet elke week van stal gehaald worden, weten we nu al dat een...

Veilig en actief verplaatsen

Elke gefietste kilometer is er één gewonnen. Met de schoolfiets zorg je ervoor dat de leerlingen zich meer bewegen, ook buiten de lessen lichamelijke opvoeding. Beweging is een natuurlijke remedie tegen overgewicht en stimuleert de concentratie. Kortom, jongeren voelen zich beter in hun vel.

Regelmatig fietsen bevordert de verkeersvaardigheid. De leerlingen leren zich veilig en verantwoord in het verkeer verplaatsen. De schoolfietsen zijn bovendien een middel bij uitstek om de jonge leerlingen fietsbehendig te maken.

Met de schoolfiets bespaar je kostbare tijd. Je kan langer op je bestemming vertoeven. Je hoeft geen rekening meer te houden met dienstregelingen en het gaat een pak sneller dan te voet. De fiets is in vele gevallen de meest (eco)logische en snelste manier van verplaatsen. Bovendien kunnen op die manier heel wat meer bestemmingen bereikt worden en verruimen scholen hun actieradius. Een bezoek aan een natuurgebied, bibliotheek, bedrijf, sport- en zwemfaciliteit, museum en een bezinningsoord kunnen voortaan deel uitmaken van een rijk gevuld activiteitenprogramma. Mooi meegenomen is dat ook leerkrachten de fiets kunnen gebruiken tijdens de pauze of op weg naar een buitenschoolse vergadering.

Hieronder vind je alvast enkele initiatiatieven die scholen ondersteunen om veilige en actieve verplaatsingen te maken.

CREËER KANSEN VOOR SOCIALE ECONOMIE

De schoolfiets van VOS kon ontwikkeld worden dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid in het kader van de projectoproep ‘Innovatie in de sociale economie’. Het project combineert op een vernieuwende manier sociale tewerkstelling met een aanbod dat inspeelt op maatschappelijke noden. Dat betekent een grote meerwaarde voor alle betrokkenen. De schoolfietsen van VOS worden geassembleerd bij Velo en hiermee creëren we tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En aan scholen bieden we een kwaliteitsvol product dat een antwoord biedt op hun mobiliteitsbehoeften.

 

De schoolfiets, een investering in de toekomst

De aanschaf van schoolfietsen betekent voor elke school een belangrijke financiële beslissing. Net als voor andere doeleinden vraagt het verzamelen van de nodige fondsen een portie creativiteit. Een traditionele kaas- en wijnavond, een tombola, rommelmarkt, sponsors… Alle beetjes helpen.

Cera, een coöperatieve vennootschap voor welzijn en welvaart ondersteunt maatschappelijke projecten. Zo ook lokale initiatieven in het onderwijs. Ben je van plan om schoolfietsen aan te schaffen, dan loont het zeker de moeite om bij Cera projectondersteuning aan te vragen. Financiële ondersteuning bedraagt tot 2000 euro. Neem een kijkje op www.cera.coop

Onderzoek ook de mogelijkheden voor financiële ondersteuning bij je gemeentebestuur en de provinciale overheid. Ook wij houden onze oren en ogen open. Niet alleen lagere scholen, maar ook scholen in Vlaams-Brabant kunnen via Dr. Mobi, een initiatief van de provincie, een subsidie aanvragen voor duurzame mobiliteitmaatregelen. Limburgse scholen kunnen voor de aanschaf van fietsen binnen een uitgewerkt verkeersveiligheids- en/of mobiliteitsproject beroep doen op de “Mobilim-subsidies” van de provincie Limburg. Voor de aanleg van een fietsenstalling op het schooldomein kunnen Limburgse scholen een aanvraag indienen voor subsidies “aanleg van fietsvoorzieningen buiten het Fietsfonds” van de provincie Limburg. Meer daarover via deze link . Ook het Ecohuis Antwerpen ondersteunt Antwerpse scholen die zich willen inzetten voor het milieu met advies, materiële en/of financiële ondersteuning. Meer informatie is te vinden op de website van het Ecohuis.

Of je als school financiële ondersteuning krijgt hangt af van de goedkeuring van je dossier door de subsidiegever. Hierover kunnen we uiteraard geen garanties geven.

Op langere termijn verdienen de fietsen zich zeker terug. Busvervoer vertegenwoordigt vaak een stevige budgettaire post. Voor bestemmingen op fietsbare afstand kunnen de kosten van het busvervoer alvast geschrapt worden. Mogelijk kan aan de leerlingen een beperkte bijdrage gevraagd worden voor het gebruik van de schoolfietsen. Als school bepaal je zelf de regels hiervoor.

Je kan aan de leerlingen/ouders ook een waarborg vragen voor het gebruik van de schoolfietsen. Die waarborg wordt aan het einde van de schoolloopbaan terug betaald. Met dit potje kunnen fietsen en onderhoud gefinancierd worden.

Onderhoud en herstel

De schoolfietsen van VOS vragen weinig onderhoud. Geen loshangende kabels, een terugtraprem, een stevig kader en kwaliteitsvolle materialen zorgen ervoor dat onderhoud en herstellingen beperkt blijven. Dat betekent natuurlijk niet dat de fietsen geen zorg vragen. Niets is fijner dan fietsen op een goed onderhouden fiets.

Scholen die de schoolfietsen van VOS aanschaffen, krijgen meteen ook overzichtelijke informatie over het onderhoud en de basisherstellingen van de fietsen aan de hand van geïllustreerde fiches en filmpjes. Het onderhoud van de fietsen kan zelfs deel gaan uitmaken van de lessen technologie. Het is ook mogelijk om een fietsherstelcursus aan te vragen of te organiseren. Hiervoor vragen we een bijdrage van 150 euro en een kilometerkost van 1 euro per kilometer. In een tijdsbestek van 2,5 uur leren de deelnemers een aantal handelingen op het vlak van onderhoud en herstellingen. Het aanbod kan op vraag van de school aangepast worden.   

Tot slot kan je opteren om het onderhoud en herstel van de schoolfietsen uit te besteden. Herwin beschikt over een ruim netwerk van 17 sociale fietsondernemingen met
45 fietspunten in Vlaanderen en Brussel. Zo is er steeds een oplossing op maat, dicht bij huis.

Technische fiches

De schoolfiets van VOS is een stevige en duurzame fiets, waarmee de leerlingen zich comfortabel en veilig kunnen verplaatsen. Dit zijn de voornaamste technische eigenschappen. Meer gedetailleerde informatie is te lezen in de technische fiche.

  • geschikt voor groot en klein
  • uniseks
  • zeer stevig en duurzaam
  • onderhoudsarm
  • sober
  • comfortabel en veilig
  • een ‘groene’ fiets (geassembleerd in eigen land)
  • robuuste onderdelen (alle bevestigingen in inox)
  • zadel vlot in hoogte verstelbaar

De schoolfiets van VOS-technische fiche.pdf technische fiche basisonderwijs.pdf

Offerte en contact

Wil je de fiets graag in levende lijve gaan bekijken en een testritje maken? Geen probleem. Hiervoor maak je aan afspraak met Dries Janssen, bij VELO de drijvende kracht achter de schoolfietsen. 

Elisabeth De Roover
VELO vzw
Hollestraat 1
3001 Leuven
elisabeth.deroover [at] velo.be

Tel. 016/298755

Of gebruik het contactformulier en vermeld of je interesse hebt in fietsen voor het basisonderwijs of secundair onderwijs.

Mijn vraag i.v.m. de schoolfiets van VOS

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
4 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.